• Woningbouw

    Met traditionele bouwmethoden raakt het Nederlandse CO2 budget volgens het akkoord van Parijs voor de woningbouw voor de periode tot 2030 snel op.

Woningbouw

Prefabricage 
Met traditionele bouwmethoden raakt het Nederlandse CO2 budget volgens het akkoord van Parijs voor de woningbouw voor de periode tot 2030 snel op. In twee recente plannen hebben we gekozen voor houtskeletbouw om de CO2 uitstoot bij de productie te beperken. Prefabriceren is ook een methode om op CO2 te besparen. En het scheelt ook enorm in de bouwtijd, faalkosten en afval.

In een prijsvraagontwerp voor renovatie van jaren ’60 woningen is ook hergebruik als strategie ingezet om de uitstoot te beperken. Door de bestaande kozijnen en isolatie glas na demontage terug te brengen in een  circulaire keten. De gerenoveerde woningen hebben label A binnen bereik door isolatie van dak, gevel (voorzetgevel) en kruipruimte. Met onze ideeën zijn we op de 2e plaats geëindigd op meer dan 30 inzendingen. Ons consortium bestond verder uit Talen vastgoed onderhoud en Building for Good.

Installatie-arm ontwerpen
Bij het ontwerp voor de installaties hebben we de toevoeging van nieuwe installaties beperkt. Installatie-arm ontwerpen geeft ook een bijdrage aan CO2 reductie. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
1. Minder installaties.
2. Hergebruik aanwezige installatie componenten
3. Reconditioneren bestaande elementen
4. Biobased material waar mogelijk
5. Detailleren op repareer/losmaakbaarheid
6. Gebruik van xx% gerecycled metaal

Netbewust bouwen
Op het moment hebben we te maken met netcongestie. We zijn daar minimaal tot 2030 nog niet van af. Toekomstbestendige woningbouw gaat slim met beschikbare energie om. Dat kan o.a. door de warmtevraag te beperken, lokaal energie op te wekken en ook lokaal te gebruiken en op te slaan en door slimme aansturing van het energie systeem.

Meer biodiversiteit
We streven naar meer biodiversiteit in de bebouwde kom. Met natuurinclusief bouwen, natuurinclusieve energietransitie, klimaatadaptatie en stadslandbouw. In het prijsvraagontwerp hebben we een bestaande marktinnovatie voor een groen dak voorgesteld, zie de afbeelding!

Renovatie met houten skelet

Prijsvraagontwerp circulaire renovatie jaren 60 woningen (2023-2024)

Nieuwbouw met houten skelet

Seniorenwoningen Woudenberg (2022)

© Copyright - Ooms Architecten - Site by YLT