Tempo maken! Dat doen wielrenners postten we eerder. Vier ervan zitten in deze NEN commissie. We gaan ook tempo maken met circulair bouwen.
Wat is circulair bouwen?
Circulair bouwen is ‘het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten door gebruik te maken van zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen’ zegt het lexicon (Platform CB’23, 2020).
Voor hernieuwbaar mag je lezen hergebruikte, hernieuwbare en zo min mogelijk (nieuwe) grondstoffen. Omdat ze opraken, zoals we eerder postten.
De grondstoffen of materialen zoveel mogelijk demontabel toegepast in een flexibel of adaptief ontwerp. Zodat ze zolang mogelijk worden gebruikt.
Met een zo laag mogelijke uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. Tijdens de productie, de bouw, bij aanpassing van het gebruik en bij hergebruik. We willen niet, dat de aarde verder opwarmt.
Afgelopen jaren heeft Roger Ooms bij het Platform CB’23 gewerkt aan het begrip adaptief vermogen van gebouwen en infrastructuur. Dat komt goed van pas, want binnen de nationale commissie gaat hij zich bezighouden met het onderwerp circulair ontwerpen. Hij zit in de NEN commissie met ondersteuning van de BNA, de brancheorganisatie van Nederlandse architectenbureaus. NEN is het Nederlands normalisatie instituut.
En nu tempo maken!