Met bestaande materialen (hergebruik)

Afbeelding: ontwerp sportkantine Amersfoort (2022)
Een gebouw met een draagconstructie van hergebruikt hout. Zo willen we dat onze gebouwen eruit gaan zien!
👉 Voor later
Is het adaptieve vermogen van belang
Wat als het gebouw in de toekomst een functie aanpassing of wijziging ondergaat? Zijn de wanden en gevel dan eenvoudig aanpasbaar en niet te vergeten, de installaties? Instorten in de betonvloer is nog steeds een dagelijkse bezigheid in de bouw in Nederland. Pas dat later maar eens aan.

Afbeelding: ontwerp wonen voor ouderen met dementie (2024) met flexibele indeling
In ons ontwerp voor een zorggebouw, zijn de 1 en 2 persoonskamers in elkaar veranderbaar. Door een deels holle vloer met een zachte plek voor de toekomstige schacht. En door de gevelindeling voor te bereiden op beide indelingen.
Het toekomstscenario
Sommige vragen van vandaag leken gisteren irrelevant. Een kerk als kantoor of als woning. We denken graag na over het toekomstscenario van het gebouw.
We kiezen in overleg met de opdrachtgever de meest waarschijnlijke op basis van onderbouwde verwachtingen. Van de samenstelling van huishoudens bijvoorbeeld. Volgens prognose van het CBS [1] zullen er in 2070 9,8 miljoen huishoudens zijn, waarvan 4,2 miljoen één persoonshuishoudens. Stem daar de adaptieve maatregelen eens op af!
Het ontwerpraster
Voor een uitvoerend bouwbedrijf hebben we in een interne whitepaper een de- en remontabel gebouw geanalyseerd. We ontdekten, voor wat voor uitdagingen we staan met het in de praktijk brengen van circulair bouwen. Bijvoorbeeld als de binnenwanden en verlaagde plafonds niet op een ontwerpraster staan zijn deze elementen meteen veel minder geschikt voor hoogwaardig hergebruik!
👉 Grondstoffendepot
Door het gebouw te benaderen vanuit toekomstig hergebruik van grondstoffen, producten en bouwmaterialen worden gebouwen een grondstoffen depot. En een sloopbedrijf een demontage bedrijf. Het gebruik van digitale hulpmiddelen om de grondstoffen te registreren zoals BIM en een materialenpaspoort helpt daarbij. En door ze te verhandelen op digitale marktplaatsen is hoogwaardig hergebruik mogelijk. Om hoogwaardig hergebruik te faciliteren zijn regionale grondstoffenbanken nodig. Utrecht maakt er werk van. Voor Amersfoort hebben we het opgenomen in het plan van aanpak De Wieken-Vinkenhoef circulair!

Afbeelding: wonen met zorg Almere (2012)
In 2012 bedachten we al een zorgcomplex in hout, met groene gevels en daken, met zonnepanelen en met flexibele plattegronden.
Column in verkorte vorm gepubliceerd in Gevelbouw nr 5-2024 met dank aan VMRG